Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA

Składniki:

* Margaryna do pieczenia - 125 gramów
* mąka ziemniaczana - 90 gramów
* mąka kukurydziana - 90 gramów
* wiórki kokosowe - 45 gramów
* bezglutenowy proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
* cukier - 125 gramów
* sok z 1 cytryny - 1 sztuka
* białko jajka - 4 sztuki
* żółtka - 2 sztuki


Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i bezglutenowy proszek do pieczenia. Kasię rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i ciągle ubijając dodaj żółtka. Do masy jajecznej wlej wystudzoną mmargarynę i delikatnie wymieszaj. Ciągle ubijając dodaj po łyżce mąki z wiórkami i na koniec sok z cytryny. Formę do babki z kominkiem posmaruj Kasią i posyp mąką kukurydzianą. Ciasto przełóż do formy i piecz w 180 st.C około 40 minut.
Wskazówki pieczenia:
40 minut 180 °C
Ładowanie Rozmowy