Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

American cheesecake

Składniki:

pód
* Margaryna do pieczenia - 150 gramów
* cukier - 100 gramów
* posiekane migdały - 250 gramów
* mąka - 0.5 szklanek
masa
* twaróg sernikowy - 1 kilogram
* cukier puder - 1.5 szklanek
* jajko - 6 sztuk
* laska wanilii - 1 sztuka
* mąka ziemniaczana - 3 łyżki
* śmietanka 30% - 0.5 szklanek
* cytryna - 1 sztuka
* polewa
* śmietana 18% - 200 mililitrów
* cukier puder - 2 łyżki
* sok z cytryny - 1 sztuka
* biała czekolada - 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną margaryną. Tortownicę posmaruj margaryną i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową. Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny, i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150 st.C. Wystudź. Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).
Wskazówki pieczenia:
80 minut kąpiel wodna °C
tortownica o średnicy 26 cm
Ładowanie Rozmowy