Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Prosty przepis na wilgotne ciasto czekoladowe

Dodano: , źródło: Artykuł sponsorowany

Wilgotne ciasto czekoladowe sprawdzi się doskonale bez względu na okazję i bez wątpienia podbije serce niejednego wielbiciela słodyczy. Wbrew temu co mogłoby się wydawać, do jego przygotowania nie są potrzebne duże umiejętności cukiernicze – wystarczy odrobina chęci i sprawdzony przepis.Wilgotne ciasto czekoladowe sprawdzi się doskonale bez względu na okazję i bez wątpienia podbije serce niejednego wielbiciela słodyczy. Wbrew temu co mogłoby się wydawać, do jego przygotowania nie są potrzebne duże umiejętności cukiernicze – wystarczy odrobina chęci i sprawdzony przepis.

Jakie składniki przygotować?

Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę, aby wykorzystywane składniki były najwyższej jakości, a główną rolę w przepisie odgrywa czekolada – dobrze sprawdzi się na przykład czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel. Miłośnicy bardziej słodkich propozycji mogą skorzystać również z wersji mlecznej lub białej, dzięki czemu ciasto stanie się delikatniejsze w smaku. Przydadzą się również jajka, prawdziwe masło, pełne mleko, mąka, cukier i proszek do pieczenia.

Jak przygotować ciasto?

Kluczem do sukcesu jest przygotowanie odpowiedniej masy. Jajka należy dokładnie ubić z cukrem, który powinien się całkowicie rozpuścić. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy czekoladowej – nie doprowadzając do wrzenia, masło należy rozpuścić w mleku i do tak powstałej mieszanki dodać pokruszoną czekoladę. Kiedy czekolada się rozpuści, wystarczy masę połączyć z pianą z jajek, po czym dodać przesiane wcześniej przez sito suche składniki i całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno piec się w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu, przez około 40-45 minut, a idealnym zwieńczeniem wypieku jest gruba warstwa polewy czekoladowej.

Jak podawać ciasto?

Wilgotne ciasto czekoladowe świetnie smakuje w towarzystwie kawy lub herbaty i samo w sobie stanowi doskonały przysmak, jednak warto podać je z dodatkami, które urozmaicą deser. W tej roli bardzo dobrze sprawdzi się na przykład śliwkowa lub wiśniowa konfitura, lody waniliowe lub prawdziwa bita śmietana.

Nie ulega zatem wątpliwości, że warto znać sposób, w jaki przygotowuje się idealne ciasto czekoladowe (przepis). Wilgotne ciasto może być podawane na wiele sposobów i smakuje świetnie w każdej wersji, a także może przypominać równie smaczne, klasyczne, amerykańskie brownie.

 

Ładowanie Rozmowy