Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Gotowanie kukurydzy. Co warto o nim wiedzieć?

Dodano: , źródło: Artykuł sponsorowany/Materiały dostarczone przez zleceniodawcę
W teorii gotowanie kukurydzy jest proste - wystarczy oczyścić kolby liści, włożyć je we wrzącą wodę, zaczekać i gotowe. W praktyce jednak łatwo jest popełnić błędy. Warto więc zajrzeć do książki kucharskiej - dodaj przepis do swojej listy kulinarnych planów i zapoznaj się z naszym poradnikiem. 
 
Kukurydza to jeden z najpopularniejszych składników obecnych w kuchniach obu Ameryk. Kojarzymy ją przede wszystkim z tradycją kulinarną Meksyku oraz południowych stanów USA, to zawierające ją przepisy znajdziemy również w innych krajach. Od kilkunastu lat można zaobserwować duży wzrost popularności kukurydzy również w Polsce. Co ważne, na nasze stoły trafia ona nie tylko w postaci konserwy w puszce, ale też jako mąka lub całe kolby. 
 
Te ostatnie nie tylko świetnie prezentują się na talerzu, ale też są bardzo smaczne i - jak się okazuje - zdrowe. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale osobom, które wcześniej nie miały styczności z takim produktem może sprawić pewne problemy. Tych jednak można łatwo uniknąć - wystarczy tylko odpowiednio przygotować się do gotowania. Jak długo gotować kolbę? Czy czas gotowania zależy od jakichś konkretnych czynników? Czemu warto włączyć to warzywo do swojego menu? Te kwestie omawiamy w nowym artykule 
 

Gotowanie kukurydzy - najważniejsze informacje. Jak zrobić gotowaną kukurydzę?

Do ugotowania kukurydzy nie są potrzebne trudno dostępne sprzęty i akcesoria. W zupełności wystarczy szeroki garnek. Przed gotowaniem należy zwrócić uwagę na jego średnicę. Ta powinna być na tyle duża, by w naczyniu bez problemu zmieściły się wszystkie przygotowane kolby. Jako że gotowanie odbywa się w standardowy sposób (w wodzie), garnek nie musi spełniać żadnych wymagań co do materiału i właściwości. 
 
Poza tym ważny jest dobór odpowiedniej kukurydzy do gotowania - nie każdy produkt sprawdzi się w tej roli równie dobrze. Znaczenie ma przede wszystkim odmiana - do gotowania najlepiej nadaje się kukurydza cukrowa. By gotowe danie było smaczne i dobre się prezentowało, najlepiej jest sięgnąć po kolby o średniej wielkości, które najłatwiej się gotują. Duże będą wymagały dłuższego gotowania, które przyczyni się utraty wartości odżywczych. Uwagę zwróćcie też na same nasiona - powinny być dorodne, mniej więcej równej wielkości oraz ładne i żółte. 
 
Warto sprawdzić też kraj pochodzenia. Produkty z krajów takich jak Hiszpania cechują się najlepszym smakiem. Z uwagi na warunki klimatyczne, polska kukurydza jest mniej słodka - należy więc gotować ją nie tylko ze szczyptą soli, ale też dodatkiem cukru, który zapobiegnie pojawianiu się niepożądanych, gorzkich nut. Dobrym pomysłem będzie też gotowanie kukurydzy z dodatkiem mleka lub masła, które nadadzą daniu aksamitnej konsystencji i wzmocnią poszczególne smaki. Za dodaniem tych składników przemawia też wpływ na konsystencję produkty - po ugotowaniu w osłodzonej wodzie będzie on bardziej chrupiący.
 

Jak gotować kukurydzę? Idealnie przygotowania kukurydza gotowana w kilku krokach

Wiele warzyw gotujemy w osolonej wodzie. W przypadku kukurydzy również możemy tak zrobić, jednak nie zawsze okaże się to dobrym pomysłem. Jeśli zależy wam na tym, by po ugotowaniu kukurydza nie była twarda, unikajcie solenia (przynajmniej obfitego). Czas gotowania kukurydzy uzależniony jest od kilku czynników. Najważniejsze to:
 
  • wielkość kolby - duże warzywa wymagać będą dłuższego gotowania;
  • wieku kolby - młode i świeże szybciej stają się miękkie;
  • indywidualnych upodobań lub specyfiki danego przepisu. 
 
Jak zawarta w każdej dobrej książce kucharskiej notka redakcyjna, kukurydza gotowana nie powinna spędzić w garnku zbyt długiego czasu. W zależności do wymienionych aspektów, musi on wynieść od 10 do 15 minut. W przeciwnym razie kolby staną się nieprzyjemnie twarde. Przydatne porady dotyczące gotowania kukurydzy i innych warzyw (np. ciecierzycy) znajdziecie na https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/jak-ugotowac-ciecierzyce/.
 

Jak ugotować kukurydzę i jakie dania z nią przygotować? Przepisy na ugotowaną kukurydzę 

Gotowaną kukurydzę można podać na wiele sposobów. Najprostszy przepis zakłada zapieczenie, usmażenie lub zgrillowanie kolby, a następnie podanie jej z ulubionymi przyprawami - np. czarnym pieprzem, chilli lub ziołami. Warto też polać ją roztopionym masłem, co podbije pożądane nuty. Podobne przepisy często wykorzystywane są do przygotowania przystawek do dań mięsnych - zwłaszcza popularnych w kuchni amerykańskiej steków czy burgerów. 
 

Kolby kukurydzy - walory zdrowotne. Czy gotowana kukurydza jest zdrowa?

Przed skorzystaniem z książki kucharskiej, musisz też poznać najważniejsze zdrowotne i dietetyczne właściwości tego warzywa. Za włączeniem gotowanej kukurydzy do swojej diety przemawia też stosunkowo niski indeks glikemiczny (56) oraz mała kaloryczność. Dzięki temu może ona być spożywana także przez osoby z cukrzycą, insulinoodpornością czy na będące na dietach odchudzających. Atutem tego smacznego warzywa jest poza tym spora zawartość błonnika pokarmowego, który syci na długo i skutecznie zapobiega napadom głodu. Kolby są też źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, C, E, a poza tym ważnych dla funkcjonowania naszego organizmu minerałów (np. magnezu, fosoforu, żelaza i cynku).
 
Ładowanie Rozmowy