Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Food Truck czas na biznes

Dodano: , źródło: Artykuł sponsorowany

Rok 2020 i 2020 bez wątpienia nie należały do najnormalniejszych lat w historii. Odbiło się to na wielu branżach i zweryfikowało plany licznych przedsiębiorców. Problemy z zamknięciem ludzi w domach w dużej mierze uderzyły w biznes gastronomiczny. Spowodowało to wycofanie się z działalności wielu firm, a pomimo złagodzenia objawów pandemii wciąż ludzie nie kwapią się tak jak kiedyś do rozpoczynania działalności gastronomicznej. Kupuj gdy jest tanie sprzedawaj gdy jest drogo, ta prosta zasada obowiązuje na giełdzie i ma swoje przełożenie na gastronomię. Dzisiaj jest zdecydowanie mniejsza konkurencja na rynku i warto rozważyć rozpoczęcie swojej działalności. Najlepiej zminimalizować ryzyko wybierają Food Trucki, które umożliwiają zmianę lokalizacji i są zdecydowanie tańsze od tradycyjnego punktu gastronomicznego.

Food Truck - co i jak?

Czym jest Food Truck zapewne wiesz, w końcu na naszych parkingach, drogach, placach, centrach miast i w wielu innych lokalizacjach jest ich pełno. Przynajmniej było jeszcze 2 lata temu. Pandemia nie spowodowała wyczyszczenia rynku, oczywiście wciąż wiele firm funkcjonuje a inne rozpoczęły swoją działalność, jednak samochodów z jedzeniem jest wyraźnie mniej. Moda, która przywędrowała z USA trafiła na podatny grunt. Praktycznie z miejsca jedzenie w mobilnych punktach stało się popularne. Obok dobrych Food Trucków otwierały się te, które liczyły na łatwy zysk, ale rynek szybko je zweryfikowała. Duża konkurencja powoduje, że słabe jakościowo jedzenie, nie przetrwa długo na rynku.

Dlaczego taka forma biznesu przyciągnęła do siebie tylu przedsiębiorców? Gdy nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Choć to nie jest całkowity obraz zalet z prowadzenia Food Trucka. Gdy porównasz ceny wynajęcia auta gastronomicznego z wynajęciem lokalu, kosztem wyposażenia, rachunkami itd. to jasnym staje się, który sposób prowadzenia biznesu jest mniej kosztowny. Niższe koszty to natomiast niższe ryzyko i możliwość dłuższego utrzymania się na rynku w razie problemów. Te różnice są jeszcze lepiej widoczne w przypadku kupna nowego auta i kupna lokalu.

Bądźmy szczerzy w Food Trucku nie przygotowuje się dań, które wymagają uzdolnionych kucharzy zarabiających bardzo duże pieniądze. Food Trucki to w głównej mierze proste dania, które może przygotować niemal każdy. Nie znaczy to, że jest w tym coś gorszego wręcz przeciwnie, jako kucharz chcesz aby Twoje jedzenie trafiało do jak największej liczby osób, a Food truck to umożliwia. 

Food Truck pod wieloma względami to najnormalniejszy w świecie biznes, który wymaga zarejestrowania działalności gospodarczej. Jako, że jest to biznes związany z jedzeniem, musisz zostać dopuszczony do prowadzeniu biznesu przez sanepid. Jeżeli nie chcesz skończyć działalności po 2 miesiącach, koniecznie przygotuj biznesplan, rozeznaj się w konkurencji i oceń czy w Twoim mieście jest zapotrzebowanie na jedzenie, które chcesz serwować. Samochodem gastronomicznym możesz stać w ściśle okreslonych miejscach, a większośc z nich wymaga, uisczenia opłaty do miasta albo właściciela danej działki.

Niezależnie od tego wszystkiego to wciąż niższe koszty niż przy otwarciu stacjonarnej restauracji. Konkurencja nie śpi i również aktywnie działa, więc przygotuj się, że znalezienie odpowiedniej liczby klientów nie będzie na początku tak oczywiste. Może zadziałać efekt świeżości, w końcu nowe lokale często przyciągają ludzi, ale jeżeli jakość serwowanego jedzenia albo ceny nie będą odpowiednie to może być ciężko. Zakładam jednak, że zamierzasz robić wszystko na 100% więc będzie można u Ciebie smacznie zjeść w rozsądnych cenach.

Jeżeli planujesz rozpoczęcie tego biznesu skontaktuj się z firmą BANNERt, zajmującą się produkcją przyczep i samochodów gastronomicznych. U nich załatwisz wszystkie sprawy związane z mobilnym lokalem. Zachecamy do zapoznania się z oferta, poniżej zamieszczamy link do strony tego producenta przyczep gastronomicznych:

https://przyczepygastronomiczne.pl/
 

Ładowanie Rozmowy