Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Wegańskie pulpety z soczewicy

Składniki:

* cebula - 1 sztuka
* ząbek czosnku - 1 sztuka
* oliwa z oliwek - 3 łyżki
* Mieszanka ziół i przypraw Curry Knorr - 3 łyżki
* czerwona soczewica - 150 gramów
* płatki owsiane - 50 gramów
* mleko kokosowe - 200 mililitrów
* Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
* limonka - 1 sztuka


Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę posiekaj. Smaż w szerokim rondlu z łyżką oliwy. Po chwili smażenia dodaj soczewicę. Następnie wsyp 2 łyżki przyprawy Curry Knorr, smaż jeszcze 1 minutę i wlej 250ml. Całość gotuj pod przykryciem ok 10-15 minut, aż większość płynu wyparuje. Następnie zdejmij soczewicę z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i ostaw na kolejne 10 minut. Teraz z soczewicy zrób ok 24 kulek przypominających pulpety i smaż je na patelni z pozostałą oliwą ok 8 minut z każdej strony, następnie odstaw je w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni na której smażyły się pulpeciki wlej mleko kokosowe i dodaj 200ml wody oraz kostkę Knorr i pozostałą przyprawę Curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pulpeciki z soczewicy podawaj z sosem skropione sokiem z limonki.
Ładowanie Rozmowy