Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Wegańskie kotlety z soczewicy

Składniki:

* czerwona soczewica - 200 gramów
* marchew - 1 sztuka
* ząbek czosnku - 3 sztuki
* cebula - 1 sztuka
* natka pietruszki - 1 pęczek
* natka koperku - 1 pęczek
* Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
* Mieszanka ziół i przypraw Curry Knorr - 1 łyżka
* olej rzepakowy - 100 mililitrów
* mąka kukurydziana - 5 łyżek


Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu producenta. Cebulę i czosnek posiekaj, marchew zetrzyj na tarce i wszystko razem smaż na oleju. Jak warzywa będą rumiane dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę. Warzywa oraz przecedzoną soczewice przełóż do miski. Posiekaj zioła i dodaj do warzyw. Wsyp mąkę i wymieszaj aż masa zrobi się klejąca i gęsta. Lekko wilgotnymi dłońmi uformuj z soczewicy kotleciki. Smaż aż będą rumiane z obu stron. Podawaj klasycznie z żurawiną.
Ładowanie Rozmowy