Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Szparagi z sosem

Składniki:

* szparagi - 2 pęczki
* jajka - 3 sztuki
* Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
* masło klarowane - 250 mililitrów
* cukier - 1 łyżeczka
* świeżo mielony biały pieprz
* sok z 1 cytryny - 50 mililitrów


Sposób przygotowania:

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę szparagów obierz. W garnku nastaw doprawioną solą i cukrem wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 4 minut, a białe około 6 minut. Przygotuj sos: będziesz potrzebował trzepaczkę, garnek i metalową miskę o średnicy nieco większej niż garnek. Klarowane masło rozgrzej do temperatury około 60 stopni. Ma być ciepłe, nie gorące. W odpowiednim garnku zagotuj wodę. Do miski wbij żółtko jajek, dodaj cukier , kostkę rosołową, sok z cytryny. Miskę umieść na garnku, w kąpieli parowej. Powoli dodając masło, ucieraj je energicznie mieszając z żółtkami. Kontroluj przy tym temperaturę, gdyż w zbyt wysokiej jajka się po prostu zetną. Masło dodawaj do momentu, aż sos stanie się puszysty i zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem. Ugotowane szparagi podawaj polane sosem.
Ładowanie Rozmowy