Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Słodkie racuchy z rodzynkami

Składniki:

* mąka - 3 szklanki
* jajko - 2 sztuki
* drożdże - 2 dekagramy
* Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
* cukier - 3 łyżki
* letnie mleko - 250 mililitrów
* rodzynki - 10 dekagramów


Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę. W osobnej misce rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru i 1/2 szklanki mleka. Wlać do mąki, wbić 2 jajka i dodać resztę cukru, mleka, stopioną Kasię i rodzynki. Zarobić jednolite, pulchne ciasto i odstawić je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min. Rozgrzać olej, odcinać łyżką kawałki ciasta, smażyć z obu stron do pojawienia się złotego koloru. Osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub z przecierem jabłkowym.
Ładowanie Rozmowy