Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Tort z bitą śmietaną i malinami

Składniki:

ciasto:
* Margaryna do pieczenia - 200 gramów
* mąka pszenna - 200 gramów
* cukier - 200 gramów
* cukier waniliowy - 1 sztuka
* jajka (L) - 4 sztuki
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
* płatki migdałowe - 50 gramów
krem śmietanowy:
* śmietanka 30% - 800 mililitrów
* śmietan-fix - 3 opakowania
* cukier puder - 0.5 szklanek
dodatkowo:
* maliny - 700 gramów
* posiekana mięta - 1 garść


Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Miękką margarynę utrzyj z połową cukru. Ciągle ucierając, dodaj po jednym żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj po łyżce do ucieranego ciasta. Przygotowane ciasto podziel na trzy części. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Przygotuj trzy blaszki z tortownic o średnicy 24 cm (wysmarowane Kasią i oprószone mąką) lub trzy arkusze papieru do pieczenia z narysowanymi kółkami. Do każdej włóż jedną część ciasta i rozsmaruj wilgotną łyżką lub dłonią, na całej powierzchni blaszki. Na to połóż 1/3 część masy białkowej i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Maliny umyj i osusz na sicie. Część malin odłóż do dekoracji. Krążki ciasta przełóż bitą śmietaną i malinami. Powstały w ten sposób tort lekko dociśnij i odstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami i miętą.
Wskazówki pieczenia:
20 inut 180 °C
Ładowanie Rozmowy