* Margaryna do pieczenia - 1 sztuka
* cukier puder - 1 szklanka
* jajka - 4 sztuki
* mąka - 2 szklanki
* proszek do pieczenia - 1 łyżka
* cytryna - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
Cytryny dokładnie umyj i wytrzyj, a następnie zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Oddziel żółtka od białek. Miękką margarynę utrzyj dokładnie z cukrem pudrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtku, a następnie wsyp szklankę mąki z proszkiem i wymieszaj. Dodaj startą skórkę, sok z cytryny i resztę mąki i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy keksowej o wymiarach 10 x 30 cm i piecz około 50 minut w 180 st. C.
Wskazówki pieczenia:
60 minut 180 °C