Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Babka z wiśniami

Składniki:

* Margaryna do pieczenia - 100 gramów
* cukier - 1 szklanka
* sól - 1 szczypta
* jajka - 3 sztuki
* mąka - 1 szklanka
* proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
* mleko - 50 mililitrów
* wiśnie drylowane
* cukier waniliowy - 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Margarynę, cukier i cukier waniliowy, utrzeć na puszystą masę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodawać kolejno do masy i ucierać. Białka ubić na pianę. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Formę posmarować Kasią i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, ułożyć wiśnie. Piec 50 minut, sprawdzać patyczkiem do szaszłyków, gdy będzie suchy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Wskazówki pieczenia:
50 minut 170 °C
Ładowanie Rozmowy