15 czerwca 2025 roku Koszęcin ponownie zamieni się w kulinarną stolicę województwa śląskiego. Tego dnia odbędzie się XIX edycja Festiwalu „Śląskie Smaki”, który od 2006 roku promuje kuchnię regionalną i wspiera dziedzictwo kulinarne Śląska, Beskidów i Jury.
Organizatorem wydarzenia jest Śląska Organizacja Turystyczna.
Konkurs kulinarny i Bitwa Smaków z Remigiuszem Rączką
Tradycyjnie podczas festiwalu rozegrany zostanie konkurs kulinarny, w którym rywalizują amatorzy, szkoły gastronomiczne i zawodowcy. Najlepsi kucharze walczyć będą o Złoty, Srebrny i Brązowy Fartuch – nagrody, które od lat są symbolem festiwalu.
Jedną z głównych atrakcji będzie także Bitwa Smaków, w której kulinarne umiejętności zaprezentują Remigiusz Rączka oraz Maria Pietruszka z Restauracji Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle. Publiczność będzie mogła spróbować efektów tego starcia.
Koncerty, warsztaty i kuchnia regionalna
Wydarzenie uświetni Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, którego artyści wystąpią w wielu odsłonach – Big Band, Kwartet Smyczkowy, Jazz Band, a także Śląskie Karaoke. Festiwal zakończy się galowym koncertem zespołu „Śląsk”.
Przez cały dzień dostępne będą stoiska gastronomiczne Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”, które zaoferują gościom tradycyjne potrawy regionalne – od kuchni beskidzkiej po jurajską.
Zwiedzanie Pałacu w Koszęcinie i atrakcje towarzyszące
Na uczestników czekają także inne aktywności:
- zwiedzanie z przewodnikiem Pałacu w Koszęcinie,
- warsztaty taneczne,
- przymierzalnia strojów zespołu „Śląsk” (po wcześniejszej rezerwacji),
- i wiele innych niespodzianek.
Festiwal i szlak z prestiżowymi nagrodami
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® to zdobywca m.in.:
- Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej (2013),
- nagrody Komisji Europejskiej EDEN (2015).
Sam Festiwal „Śląskie Smaki” został wyróżniony już w 2007 roku Certyfikatem POT jako Najlepszy Produkt Turystyczny.