Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

* komosa ryżowa (quinoa) - 200 gramów
* nieduża pierś z kurczaka podwójna - 2 sztuki
* Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 30 mililitrów
* Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżka
* Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
* świeży szpinak (najlepiej nieduże liście) - 100 gramów
* pomidory suszone - 5 sztuk
* pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
* ser feta - 30 gramów
* oliwa z suszonych pomidorów - 3 łyżki
* ulubione kiełki do dekoracji, np. słonecznika, buraka



Sposób przygotowania:

Komosę ugotuj na sypko według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, odcedź i wystudź. Mięso kurczaka osusz papierowym ręcznikiem i oprósz przyprawą Knorr. Na patelni rozgrzej Ramę i smaż zamarynowane piersi na złoty kolor z obu stron po 3-5 minut. W międzyczasie, w miseczce połącz oliwę z pomidorów z 3 łyżkami wody, dodaj sos sałatkowy Knorr i dokładnie wymieszaj. W dużej misce połącz wystudzoną komosę, liście szpinaku, suszone pomidory pokrojone w paski, pomidorki cherry pokrojone na połówki. Dodaj przygotowany sos i delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki lub na talerze. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry i ułóż na sałatce. Wierzch sałatki posyp pokruszonym serem, udekoruj kiełkami i podawaj, najlepiej z ziołowymi grzankami.

Ładowanie Rozmowy