Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Sałatka z rukolą i tuńczykiem

Składniki:

* sałata rukola - 1 opakowanie
* małe pomidory - 10 sztuk
* czerwona papryka - 1 sztuka
* jajka - 2 sztuki
* puszka tuńczyka - 1 sztuka
* ziarna słonecznika - 1 szklanka
* sól - 1 łyżka
* pieprz - 1 szczypta
* oliwa z oliwek - 2 łyżki


Sposób przygotowania:

Sałatę umyj i pozostaw w misce. Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź w zimnej wodzie przez ok. 10 min. W międzyczasie pokrój pomidorki na 4 części oraz paprykę w dość grubą kostkę. Wrzuć warzywa do miski z sałatą. Ugotowane i ostudzone jajka obierz oraz pokrój w kostkę. Dodaj do miski. Teraz wrzuć ziarna słonecznika na patelnię i pilnując by się nie spaliły przypraż, aż osiągną odpowiednio złocisty kolor. Tuńczyka z puszki dodaj do sałatki. Wsyp ziarna, dodaj sól, pieprz oraz oliwę. Mieszaj delikatnie ale zdecydowanie. Sałatka jest gotowa do podania. Można do smaku doprawić sokiem z cytryny. Smacznego!
Ładowanie Rozmowy