* buraki - 4 sztuki
* zielona sałata - 200 gramów
* Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
* cykoria
* ser typu blue - 150 gramów
* orzechy włoskie - 100 gramów
* miód - 1 łyżka
* ocet balsamiczny lub z czerwonego wina
* oliwa z oliwek - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Buraki dokładnie umyj. Skrop odrobiną oliwy i posyp solą morską. Następnie zawiń w folię aluminiową, piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody. Dopraw octem i miodem. Wystudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i połącz z orzechami. Na talerzu ułóż liście cykorii, następnie połóż buraki z orzechami oraz liście zielonej sałaty. Pokrusz ser i posyp nim wierzch sałatki. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem sałatkowym Knorr.