Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Sałatka Nicejska z tuńczykiem

Składniki:

* puszka tuńczyka - 1 sztuka
* Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 opakowanie
* sałata masłowa - 1 sztuka
* sałata rzymska - 1 sztuka
* czerwona papryka - 1 sztuka
* średni pomidor - 1 sztuka
* mały ogórek - 1 sztuka
* czerwona cebula - 1 sztuka
* mrożona fasolka szparagowa - 200 gramów
* czarne oliwki - 1 sztuka
* jajka ugotowane na twardo - 2 sztuki
* fileciki anchovies
* ziemniaki ugotowane w łupinkach - 2 sztuki



Sposób przygotowania:

Umyj sałaty rzymską i masłową, osusz i pokrój. Umyj warzywa i pokrój w kostkę. Wrzuć fasolkę szparagową na 5 minut do osolonego wrzątku, a po wyjęciu zahartuj pod bieżącą wodą. Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Połącz warzywa i sałatę z sosem i pozostaw na 5 minut. Odcedź tuńczyka i wraz z oliwkami, dodaj do sałatki. Całość delikatnie wymieszaj i udekoruj ćwiartkami jajek. Opcjonalnie możesz obrać ugotowane w łupinach ziemniaki i dodać je wraz z filecikami anchovies. Rada: Jeśli nie przepadasz za ostrym smakiem cebuli – po pokrojeniu w plastry wrzuć ją do obgotowania razem z fasolą.

Ładowanie Rozmowy