Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Wesołe pierniczki

Składniki:

* Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
* mąka - 500 gramów
* miód - 200 gramów
* cukier - 200 gramów
* jajko - 2 sztuki
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
* przyprawa do piernika - 1 opakowanie
* lukier
* cukier puder - 500 gramów
* białko - 2 sztuki
* barwnik spożywczy - 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuść miód, dodaj przyprawę do pierników, Kasię i cukier. Wszystko wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Masę przełóż do miski, wbij jajka, wsyp przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 5 mm i wycinaj foremkami pierniczki. Piecz w temperaturze 190 stopni C około 10-15 minut. Cukier puder ucieramy partiami z białkami i barwnikami spożywczymi. Jeśli jest zbyt gęsty można go rozrzedzić odrobiną wody, aby miał konsystencję gęstej śmietany. Przygotowanym lukrem malujemy pierniczki.
Wskazówki pieczenia:
10 minut 190 °C
Ładowanie Rozmowy