Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Blok z lentilkami

Składniki:

masa czekoladowa
* Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
* szklanka wody - 75 mililitrów
* mleko w proszku - 250 gramów
* cukier - 250 gramów
* kakao - 3 łyżki
* mleczna czekolada - 200 gramów
dodatkowo
* herbatniki - 2 opakowania
* kolorowe lentilki - 100 gramów


Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzej wodę, włóż Kasię, dosyp cukier i kakao. Całość zagotuj, aby składniki się połączyły. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną mleczną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Gorącą masę przelej do miski, dodaj mleko w proszku i wymieszaj mikserem. Foremkę keksową 10x23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy włóż porcję masy i przykryj herbatnikami. Ponownie włóż porcję masy i warstwę herbatników i tak do wyczerpania składników. Wyrównaj powierzchnię. Na powierzchni bloku ułóż w rzędach lentilki. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by całość dobrze stężała.
Wskazówki pieczenia:
20 minut 200 °C
Ładowanie Rozmowy