Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Babeczki z malinami

Składniki:

* Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
* mąka - 300 gramów
* cukier - 100 gramów
* zmielone migdały - 100 gramów
* jajko - 1 sztuka
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
krem
* cukier - 50 gramów
* śmietana kremówka 36% - 200 gramów
* jogurt naturalny - 300 gramów
* cukier waniliowy - 1 opakowanie
* zagęszczacz do śmietany - 1 opakowanie
* skórka z 1/2 cytryny - 1 sztuka
wierzch
* maliny - 400 gramów


Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Dodaj Kasię i posiekaj z mąką. Dołącz pozostałe składniki i szybko wyrób gładkie ciasto. Owiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. Foremki posmaruj Kasią. Maliny przebierz, opłucz i osącz na sicie. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, osusz. Z połowy zetrzyj skórkę. Foremki cienko wylep ciastem. Spód ciasta nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Z foremek babeczki wyjmij dopiero, gdy nieco przestygną. Przygotowanie kremu: Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i zagęszczaczem. Dodaj jogurt i 2/3 malin. Wymieszaj. Całkiem zimne babeczki napełnij kremem. Udekoruj pozostałymi malinami, posyp skórką cytrynową.
Wskazówki pieczenia:
20 minut 200 °C
Ładowanie Rozmowy