Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Tort Sachera

Składniki:

* Margaryna do pieczenia - 125 gramów
* gorzka czekolada - 100 gramów
* cukier - 100 gramów
* jajko - 4 sztuki
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
* mąka pszenna - 150 gramów
* konfitura morelowa - 200 gramów
* cukier waniliowy - 1 opakowanie
polewa:
* Margaryna do pieczenia- 80 gramów
* cukier - 100 gramów
* woda - 1 łyżka
* gorzka czekolada - 50 gramów


Sposób przygotowania:

Żółtka oddziel od białek. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść na parze. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj margaryną i oprósz mąką. Miękką margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą czekoladową. Całość przełóż do przygotowanej tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180 st.C. Upieczone ciasto wyjmij z formy i odwróć do góry dnem. Gdy wystygnie przekrój na dwa blaty i posmaruj je konfiturą morelową. Blaty złóż w całość. W rondelku zagotuj Kasię, cukier, wodę i czekoladę. Otrzymaną polewę wylej na wierzch ciasta. Udekoruj wiórkami z czekolady. Odstaw do zastygnięcia.
Wskazówki pieczenia:
40 inut 180 °C
Ładowanie Rozmowy