Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Sernik z jagodami na zimno

Składniki:

ciasto
* biszkopty - 100 gramów
* Margaryna do pieczenia - 50 gramów
* płatki migdałowe - 2 łyżki
masa serowo-jagodowa
* Margaryna do pieczenia - 50 gramów
* serek sernikowy - 200 gramów
* jogurt naturalny - 100 gramów
* cukier puder - 50 gramów
* skórka starta z połowy cytryny
* żelatyna - 10 gramów
* jagody - 1.5 szklanek
* galaretka z owoców leśnych - 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Biszkopty pokruszyć razem z płatkami migdałowymi. Margarynę roztopić w rondelku i wymieszać z biszkoptami. Masę przełożyć do 4 małych metalowych obręczy lub małej, kwadratowej tortownicy o boku 16 cm i ugnieść. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać ser, skórkę z cytryny i jogurt, wymieszać. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać, aby się rozpuściła. 1/2 szklanki jagód rozgnieść widelcem. Masę serową wymieszać z żelatyną i jagodami. Przełożyć do obręczy i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Na stężałej masie jagodowej ułożyć pozostałe jagody i zalać galaretką.
Wskazówki pieczenia:
50 minut 180 °C
Ładowanie Rozmowy