Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Placek ze śliwkami

Składniki:

* Margaryna do pieczenia - 40 gramów
* mąka - 250 gramów
* suszone drożdże - 0.5 opakowań
* mleko - 125 mililitrów
* cukier - 3 łyżki
* jajko - 1 sztuka
* śliwki węgierki - 400 gramów
* cukier puder do dekoracji - 1 unit


Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami, dodaj letnie mleko i jajko. Wszystko wymieszaj mikserem, dodaj rozpuszczoną Kasię i znów wymieszaj. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój na ćwiartki. Płaską formę do tart lub tortownicę wysmaruj margaryną i obsyp mąką. Ciasto lekko rozwałkuj na posypanym mąką stole, przełóż do formy, a następnie mokrymi dłońmi rozciągnij na całej powierzchni. Na ciasto układaj gęsto śliwki skórką do powierzchni ciasta. Piecz około 25 minut w 170 stopni C. Po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Wskazówki pieczenia:
25 minut 170 °C
Ładowanie Rozmowy