Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Piernik

Składniki:

* Margaryna do pieczenia - 125 gramów
* mąka - 200 gramów
* cukier - 200 gramów
* mleko - 125 mililitrów
* jajko - 2 sztuki
* proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
* przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
* powidła śliwkowe - 3 łyżki
* polewa mleczna - 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Cukier utrzyj mikserem z miękką margaryną, dodawaj po 1 jajku, następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wszystko wymieszaj mikserem, pod koniec dodaj mleko i powidła. Całość przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką foremki keksowej o długości około 25 cm i piecz w 180 st. C. około 40 min. Ciasto wyjmij z formy i gdy przestygnie, polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą.
Wskazówki pieczenia:
40 minut 180 °C
Ładowanie Rozmowy