Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Ciasto z owocami i bezą

Składniki:

ciasto
* mąka - 0.5 kilogramów
* Margaryna do pieczenia - 1 sztuka
* cukier - 4 łyżki
* żółtko - 4 sztuki
* drożdże - 3 dekagramy
* śmietana - 4 łyżki
* sól - 1 szczypta
* owoce - 1 kilogram
* dżem - 1 opakowanie
piana
* białko - 4 sztuki
* cukier - 1 szklanka
* mąka ziemniaczana - 2 łyżki


Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 30 min., potem 3/4 ciasta ułożyć na dnie brytfanki, następnie ułożyć owoce, na nie ubitą pianę z białek (aby piana była puszysta najpierw ubij pianę z białek, a następnie dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną). Pozostałą część ciasta zetrzeć na wierzch ciasta i upiec.
Wskazówki pieczenia:
40 inut
Ładowanie Rozmowy