Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Ciasto z jabłkami i cynamonem

Składniki:

* mąka pszenna - 500 gramów
* Margaryna do pieczenia - 1 sztuka
* cukier puder - 150 gramów
* żółtka - 6 sztuk
* proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
* cukier waniliowy - 2 opakowania
* jabłka szara reneta - 1000 gramów
* cynamon - 20 gramów



Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z mąki, margaryny, cukru i żółtek zagnieść ciasto dodając proszek do pieczenia i podzielić na 2 równe części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Ciasto nakłuć widelcem, posypać cynamonem. Wyłożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Nałożyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Piec około godziny. Posypać cynamonem lub cukrem pudrem.
Wskazówki pieczenia:
60 minut 180 °C
forma do tarty lub tortownica

Ładowanie Rozmowy