Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

CIASTO GRYSIKOWE Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

Składniki:

* Margaryna do pieczenia 200 gramów
* herbatniki - 2 opakowania
* mleko - 1 litr
* cukier - 1 szklanka
* cukier waniliowy - 1 opakowanie
* kasza manna - 1 szklanka
* truskawki - 500 gramów
* galaretka truskawkowa - 2 sztuki


Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do ostudzenia. Formę o wymiarach dolnych 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim. W garnku zagotować mleko z cukrami i margaryną. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić. Zalać tężejącą galaretką.
Wskazówki pieczenia:
25 inut 170 °C
Ładowanie Rozmowy