Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Ciasto czekoladowe z lodami

Składniki:

ciasto
* Margaryna do pieczenia - 50 gramów
* jajka - 3 sztuki
* mąka - 60 gramów
* zmielone migdały - 60 gramów
* mąka ziemniaczana - 15 gramów
* cukier - 60 gramów
polewa czekoladowa
* gorzka czekolada - 100 gramów
* Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
* śmietana 30% - 100 mililitrów
* Carte d'Or Chocolate Cherry


Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuść w rondelku. Obie mąki wymieszaj razem z migdałami. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem. Do masy żółtkowej, cały czas mieszając, dodawaj mąkę z migdałami i przestudzoną margatrynę. Na koniec delikatnie wymieszaj z ubitą pianą. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką okrągłej formy o średnicy około 22 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz najpierw 10 minut w 200 °C, a następnie jeszcze 10 minut w 180 °C. Ciasto wystudź. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. W rondelku rozpuść Kasię, dodaj śmietankę i połamaną czekoladę. Gotuj, aż czekolada się rozpuści, a polewa stanie się gładka i gęsta. Jeszcze ciepłą polewą polej ciasto i zrób na niej widelcem delikatny wzorek. Gotowe ciasto pokrój na ćwiartki i podawaj z lodami.
Ładowanie Rozmowy