Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Biały puch

Składniki:

* spód
* herbatniki - 300 gramów
* Margaryna do pieczenia - 125 gramów
* mleczna czekolada - 1 opakowanie
* wierzch
* biała czekolada - 3 opakowania
* śmietana 36% - 600 mililitrów
* cukier puder - 2 łyżki
* żelatyna - 2 łyżki
* wiórki czekoladowe - 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Przygotuj spód. Margarynę rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną.
Ostudź. Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową. Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód. Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało. Gotowe udekoruj owocami i wiórkami czekolady.
Ładowanie Rozmowy