Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Beza Pavlova

Składniki:

* 2 blaty bezowe
* białko jajka - 4 sztuki
* drobny cukier do wypieków - 170 gramów
* sok z cytryny lub ocet winny - 1 łyżeczka
* skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
* masa kremowa
* serek mascarpone - 300 gramów
* laska wanilii - 1 sztuka
* cukier puder - 3 łyżki
* śmietana kremówka - 200 mililitrów
* likier grand manier - 50 mililitrów
* pomarańcze - 3 sztuki
* limonka - 1 sztuka
* mix owoców (malin, truskawek, borówek) - 500 gramów
* kilka gałązek świeżej mięty


Sposób przygotowania:

Dwie blachy do pieczenia wyłóż pergaminem. W misie miksera ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo), cały czas ubijając. Na końcu dodaj przesianą skrobię i sok z cytryny. Masę przełóż na 2 blaszki okrągłe o średnicy około 20 cm. Piecz z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 125 ?C. Po tym czasie uchyl piekarnik, bezy pozostawiając do wystygnięcia. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wyskrob z jej środka pestki. Śmietanę ubij na sztywną pianę. W dzieży miksera utrzyj ser mascarpone z pestkami wanilii, cukrem, dodaj sok i otartą skórkę limonki i pomarańczy oraz likier grand manier. Powstałą masę delikatnie wymieszaj z ubitą wcześniej śmietaną. Przełóż do rękawa cukierniczego. Truskawki odszypułkuj i przekrój na pół, a pomarańcze okrój nożem i wykrój z nich segmenty. Na dolny blat bezy wyciśnij średniej wielkości rozetki kremu jedna przy drugiej, tak aby pokryły cały blat. Między rozetki ułóż owoce rządkami - truskawki, maliny, borówki i segmenty pomarańczy. Ciasto przykryj blatem bezy, delikatnie przyciskając. Wierzch ciasta udekoruj pozostałymi owocami i listkami mięty.
Wskazówki pieczenia:
90 minut 125 °C
okrągła 20 cm
Ładowanie Rozmowy