Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Babka piaskowa

Składniki:

ciasto
* Margaryna do pieczenia - 1 opakowanie
* cukier waniliowy - 1 opakowanie
* aromat migdałowy - 0.5 łyżeczek
* cukier - 1 szklanka
* jajko - 4 sztuki
* mąka pszenna - 0.75 szklanek
* mąka ziemniaczana - 0.75 szklanek
* proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
* kakao - 2 łyżki
dekoracja
* biały lukier - 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Kostkę margaryny zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Ciągle miksując dodawaj na przemian mąkę i jajka. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką. Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).
Wskazówki pieczenia:
50 minut 180 °C
Ładowanie Rozmowy