Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Od śniadania do kolacji - zimowe warsztaty dla dzieci

  • Rozpoczęcie wydarzenia:
  • Miejsce wydarzenia: Zabrze

“Od śniadania do kolacji” – to propozycja Przystanku11 na tegoroczną kulinarną zimę dla dzieci. Każdego dnia przygotujecie: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacje. Będzie mnóstwo inspiracji, co jeść o określonej porze dnia. Otworzycie się na smaki, by o poranku jeść coś więcej niż tosty z serem.

MENU

DZIEŃ I Poniedziałek

  • Śniadanie - Omlet na słodko z sezonowymi owocami
  • Obiad - Stir fry z warzywami i kurczakiem
  • Podwieczorek - Domowe Knoppersy
  • Kolacja - Nuggetsy rybne z dwoma sosami (aioli i pomidorowy)

DZIEŃ II Wtorek

  • Śniadanie - Croque madame, czyli francuska kanapka z beszamelem i jajkiem sadzonym
  • Obiad - Łosoś pieczony podany z ryżem i szpinakiem
  • Podwieczorek - Deser pistacjowy
  • Kolacja - Pizza jak u Babci (na grubym cieście z mnóstwem dodatków)

DZIEŃ III Środa

  • Śniadanie - Jagodowe smoothie bowl podane z granolą
  • Obiad - Kluski śląskie z kotletem schabowym i sosem pieczarkowym
  • Podwieczorek - Szarlotka marzeń
  • Kolacja - Tortellini w sosie szpinakowym

Dzień IV Czwartek

  • Śniadanie - Owsiankowelove, czyli pożywne śniadanie w wersji orzechowo-bananowej
  • Obiad - Dyniowe risotto z kurkami
  • Podwieczorek - Najlepsze domowe drożdżówki
  • Kolacja - Cannelloni z (nie)mięsem

DZIEŃ V Piątek

  • Śniadanie - Śniadaniowe scones z konfiturą
  • Obiad - Rosół z domowym makaronem
  • Podwieczorek - Tort sernikowy Oreo na zimno na zakończenie półkolonii
  • Kolacja - Pieczony camembert z rozmarynem, miodem, orzechami i figą jedzony ze świeżym pieczywem

Warsztaty poprowadzi Justyna Dragan -Od 4 lat blogerka kulinarna, autorka książki “Nastoletnie Wypiekanie. Pyszne i fit”, która swoimi przepisami dzieli się na blogu https://justynadragan.pl . Wystąpiła w programie Ewy Wachowicz, odbywa wiele praktyk, szkoleń i warsztatów- zarówno w Polsce, jak i za granicą.

Jest laureatką wielu konkursów kulinarnych, jej przepisy publikowane są w różnych magazynach kulinarnych. Pieczenie słodkości i domowego pieczywa to właśnie jej as w rękawie! Dawniej wypieki dominowały w wersji klasycznej - bardzo kalorycznej. Obecnie coraz częściej królują słodkości w stylu fit, którymi udowadnia, że zdrowo nie znaczy nie smacznie. Oprócz wypieków intensywnie poszerza swoją wiedzę w zakresie fotografii kulinarnej.