“Od śniadania do kolacji” – to propozycja Przystanku11 na tegoroczną kulinarną zimę dla dzieci. Każdego dnia przygotujecie: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacje. Będzie mnóstwo inspiracji, co jeść o określonej porze dnia. Otworzycie się na smaki, by o poranku jeść coś więcej niż tosty z serem.
MENU
DZIEŃ I Poniedziałek
- Śniadanie - Omlet na słodko z sezonowymi owocami
- Obiad - Stir fry z warzywami i kurczakiem
- Podwieczorek - Domowe Knoppersy
- Kolacja - Nuggetsy rybne z dwoma sosami (aioli i pomidorowy)
DZIEŃ II Wtorek
- Śniadanie - Croque madame, czyli francuska kanapka z beszamelem i jajkiem sadzonym
- Obiad - Łosoś pieczony podany z ryżem i szpinakiem
- Podwieczorek - Deser pistacjowy
- Kolacja - Pizza jak u Babci (na grubym cieście z mnóstwem dodatków)
DZIEŃ III Środa
- Śniadanie - Jagodowe smoothie bowl podane z granolą
- Obiad - Kluski śląskie z kotletem schabowym i sosem pieczarkowym
- Podwieczorek - Szarlotka marzeń
- Kolacja - Tortellini w sosie szpinakowym
Dzień IV Czwartek
- Śniadanie - Owsiankowelove, czyli pożywne śniadanie w wersji orzechowo-bananowej
- Obiad - Dyniowe risotto z kurkami
- Podwieczorek - Najlepsze domowe drożdżówki
- Kolacja - Cannelloni z (nie)mięsem
DZIEŃ V Piątek
- Śniadanie - Śniadaniowe scones z konfiturą
- Obiad - Rosół z domowym makaronem
- Podwieczorek - Tort sernikowy Oreo na zimno na zakończenie półkolonii
- Kolacja - Pieczony camembert z rozmarynem, miodem, orzechami i figą jedzony ze świeżym pieczywem
Warsztaty poprowadzi Justyna Dragan -Od 4 lat blogerka kulinarna, autorka książki “Nastoletnie Wypiekanie. Pyszne i fit”, która swoimi przepisami dzieli się na blogu https://justynadragan.pl . Wystąpiła w programie Ewy Wachowicz, odbywa wiele praktyk, szkoleń i warsztatów- zarówno w Polsce, jak i za granicą.
Jest laureatką wielu konkursów kulinarnych, jej przepisy publikowane są w różnych magazynach kulinarnych. Pieczenie słodkości i domowego pieczywa to właśnie jej as w rękawie! Dawniej wypieki dominowały w wersji klasycznej - bardzo kalorycznej. Obecnie coraz częściej królują słodkości w stylu fit, którymi udowadnia, że zdrowo nie znaczy nie smacznie. Oprócz wypieków intensywnie poszerza swoją wiedzę w zakresie fotografii kulinarnej.