Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Dożynki w Świerklańcu i Gyburstag Kołoca dobiegły końca. Zobaczcie, jak świętowano!

Dodano: , źródło: fot. M. Mikrut-Majeranek

Dożynki to coroczne Święto Plonów. To tradycyjne, ludowe święto, które połączone jest z obrzędami dziękczynnymi związanymi z zakończeniem żniw i wszelkich prac polowych. Choć dziś na terenie naszego województwa obszarów rolnych systematycznie ubywa, święto to nadal jest celebrowane – zarówno w gminach wiejskich, jak i miejskich – tu jednak przybiera ono nieco inną formę, bowiem świętują najczęściej działkowcy, dla których RODOS to ucieczka od zgiełku wielkiego miasta. 

Przypomnijmy, że dożynki mają długą historię. Celebrowane są od czasu, kiedy ludzie nauczyli się uprawiać ziemię. W okresie przedchrześcijańskim Święto Plonów obchodzono podczas równonocy jesiennej, czyli 23 września, a obecnie przypada w ostatni weekend sierpnia lub pierwszy weekend września. Radość z zakończenia żniw wyrażali w ten sposób nie tylko Słowianie, ale także narody nadbałtyckie i germańskie.

Dożynki w Świerklańcu

Dożynki organizowane są m.in. także w Świerklańcu. Co roku wydarzenie to przyciąga do miejscowości prawdziwe tłumy. W tutejszym zabytkowym parku pałacowym Święto Plonów celebrowane jest w ostatni wakacyjny weekend. Tak było też 3 września. Świętowanie zainaugurowano mszą odprawioną w kościele pw. Dobrego Pasterza w Świerklańcu, a po jej zakończeniu barwny korowód przemaszerował parkowymi alejkami aż do amfiteatru, gdzie odbyła się część artystyczna, w tym m.in. koncert Tarnogórskiej Orkiestry Dętej oraz występy zespołów działających przy GOK: Kabarecik, chór Jutrzenka. W programie zaplanowano też spotkanie kabaretowe z Ingą Papkalą, koncert lokalnego zespołu The Neighbors, występ Kapeli Góralskiej Istebna, czy koncert zespołu Arkadia Band, a w finale wieczoru uczestnicy usłyszeli największe przeboje muzyki polskiej w wykonaniu Ingi Papkali i Romualda Ardanowskiego.

Warto zaznaczyć, że ważnym elementem świerklanieckich dożynek jest ,,Gyburstag Kołoca", czyli festiwal śląskiego ciasta, który odbywa się w formie konkursu, a organizatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie WRAZIDLOK, Starostwo Powiatowe w Tarnowskich Górach, gmina Świerklaniec. Należy przypomnieć też, że weekendy członkowie stowarzyszenia zapraszają na wycieczkę po zabytkowym Pałacu Kawalera, podczas której przybliżają historię budynku oraz jego dawnych mieszkańców.

W tegorocznych zmaganiach kulinarnych zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich Popielów Radziejów, które zostało uhonorowane Złotą Blachą Kołoca. Jury przyznało dwa miejsca drugie - Szczybno Błacha Kołoca powędrowała do Weroniki Skowronek i Tarnogórskiego Stowarzyszenia Uniwersytet Trzeciego Wieku, z kolei trzecie miejsce zajęły: KGW "Katarzynki" w Karchowicach, KGW Stanowice i Sylwia Henkelman.

Frekwencja dopisała, a wszystkie ciasta zniknęły błyskawicznie tuż po zakończeniu konkursu.

Zobacz galerię zdjeć
Ładowanie Rozmowy