Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Pokonaj niestrawność z dietą lekkostrawną

Dodano: , źródło: Artykuł sponsorowany/Materiały dostarczone przez zleceniodawcę

Niestrawność może nas zaskoczyć w najmniej spodziewanym momencie. Jest to tym bardziej prawdopodobne, jeżeli na naszych stołach dosyć często królują dania smażone, wędzone, tłuste mięso czy ostre przyprawy. Ten, kto miał już do czynienia z niestrawnością, zapewne wie, jakie może ona wywołać przykre i krępujące dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Od czego jednak jest dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna – co to takiego?

Dieta łatwostrawna to dieta jak każda inna, dostarczająca naszemu organizmowi wszelkich niezbędnym składników z tą różnicą, że wszystkie te produkty są łatwe w trawieniu. Tego rodzaju dieta najczęściej jest stosowana w przypadku różnego rodzaju schorzeń układu pokarmowego. Przygotowywane posiłki powinny być gotowane na wodzie lub parze, wtedy będą lepiej trawione. Prawdziwym wybawieniem dla niejednego układu pokarmowego może być zatem dieta lekkostrawna jadłospis najlepiej jest jednak przygotowywać z wyprzedzeniem i to np. na cały najbliższy tydzień. Jakie produkty włączyć do diety łatwostrawnej, a których należy unikać? Spróbujmy się tego dowiedzieć!

 

Dieta łatwostrawna – jakie potrawy jeść, by poczuć się lekko i zdrowo

Produkty stosowane w diecie lekkostrawnej nie powinny stanowić utrapienia dla naszego żołądka. Najlepiej spożywać posiłki zaraz po ich przygotowaniu w odstępach nie większych niż 4 godziny. Należy wybierać zatem takie produkty, które nie obciążają zbytnio układu pokarmowego, a przy tym dostarczają niezbędnej energii, białka, witamin, aminokwasów czy innych mikro i makroelementów. Na pewno sprawdzą się:

 

  • odtłuszczone mleko, chude sery, kefir, maślanki czy jogurt naturalny,
  • jajka gotowane na miękko,
  • chude mięsa i wędliny (np. kurczak, cielęcina),
  • chude ryby,
  • oleje roślinne, oliwa z oliwek,
  • drobna kasza manna czy jęczmienna i makaron,
  • łagodne przyprawy,
  • czerstwe pieczywo pszenne,
  • miód, galaretki, dżemy i kompoty bez pestek,
  • surowe warzywa bez skórki takie jak np. pomidor, marchewka, jabłko,
  • warzywa gotowane na parze, przetarte na drobno,
  • woda niegazowana i herbata o lekkim naparze.

Czego należy unikać, będąc na diecie lekkostrawnej?

Jak widać, będąc na diecie łatwostrawnej, można jeść naprawdę urozmaicone posiłki. Nie jest to zatem rygorystyczna i nudna dieta, w której wytrwanie staje się prawdziwą katorgą. Delikatne posiłki mogą być bardzo smaczne, a strawne produkty doskonale wpłyną na nasz układ pokarmowy, który w niedalekiej przyszłości na pewno nam za to podziękuje. Niemniej jednak istnieje pewna grupa produktów, których należy bezwzględnie unikać. W naszym codziennym menu nie powinny się zatem znajdować:

 

  • tłuste mięsa, wędliny i ryby takie jak np.: jagnięcina, baranina, gęś, kaczka, schab, szynka, śledź, makrela, tuńczyk, sardynka oraz wszelkiego rodzaju równie tłuste podroby,

  • pasztety rybne i konserwy mięsne,

  • tłuste mleko i przetwory mleczne, sery (żółte i topione) czy twarogi,

  • jaja na twardo i jajecznica smażona na tłuszczu,

  • pieczywo i wszelkie wyroby piekarnicze takie jak np. razowe, pełnoziarniste, na zakwasie, żytnie, słodkie bułeczki, pączki, drożdżówki, rogale czy croissanty (należy unikać także bardzo świeżego pieczywa, które nie jest zbyt dobrze trawione),

  • grube kasze (np. gryczana) i grube makarony,

  • owoce cytrusowe, cebula, czosnek

  • fast foody,

  • alkohol,

  • słodkie, gazowane napoje,

  • czekolada i inne powszechnie dostępne słodycze zawierające w swoim składzie kakao i tłuszcz,

  • ostre przyprawy.

Przekonaj się, jak dobrym wyborem może być dieta lekkostrawna. Jadłospis, z uwzględnieniem pożądanych produktów na pewno to ułatwi. Z kolei eliminując składniki, których strawność nie jest najlepsza, wyjdzie się na tym równie dobrze.

Ładowanie Rozmowy