Gotowanie dla dzieci to spore wyzwanie. Niejednokrotnie trzeba nieźle się nagimnastykować, aby podbić żołądki naszych pociech. W końcu danie nie tylko powinno doskonale smakować, ale również (a może przede wszystkim) pięknie się prezentować. Tych kilka prostych przepisów przekona cię, że gotowanie dla milusińskich to dziecinna igraszka!
Frytki z marchewki
Dzieci uwielbiają frytki! Niestety skąpane w oleju i przepełnione węglowodanami krojone ziemniaczki to nie zawsze odpowiedni posiłek. Frytki z marchewki będą doskonałą alternatywą.
Składniki:
- marchew - 800 gramów
- miód - 1 łyżka
- imbir - 0.5 łyżeczki
- cynamon - 0.5 łyżeczki
- chili - 0.5 łyżeczki
- pomarańcza - 1 sztuka
- wiórki kokosowe - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Marchew pokrój w słupki długością i grubością przypominające frytki. Otrzyj skórkę z pomarańczy. W misce pomieszaj oliwę miód, imbir, chili, cynamon, skórkę z pomarańczy, wiórki kokosowe. Dodaj marchewkę do marynaty. Wymieszaj. Kawałki marchwi oblepione przyprawami ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180o C piekarnika na 30 minut.
Tropikalne naleśniki z bananami
Naleśniki i banany to doskonałe połączenie zawierające w sobie dużo energii. Ten wariant potrawy na pewno przypadnie do gustu twojemu dziecku.
Składniki:
- mleko - 1 szklanka
- jajka - 2 sztuki
- mąka pszenna - 1.5 szklanek
- olej - 30 mililitrów
- woda mineralna - 0.3 szklanek
- cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
- cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
- tłuszcz do smażenia
- nadzienie
- banany - 4 sztuki
- mleko kokosowe - 1 szklanka
- miód - 2 łyżki
- cukier puder - 1 łyżeczka
- masło - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: w naczyniu wymieszaj jaja z cukrem, dodaj mleko, wodę, olej, cynamon, szczyptę soli oraz mąkę – wszystko zmiksuj razem, a następnie na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki. Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry. W rondelku rozpuść miód, dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień – gdy płyn nieco zgęstnieje, dodaj pokrojone banany i duś jeszcze chwilę. Odcedź i pozostaw powstały sos. Na rozłożone naleśniki nakładaj banany i zwiń w rulony. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i ułóż w nim naleśniki – wierzch posyp resztą (pokrojonego, pokruszonego) masła, przykryj naczynie i zapiecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni (około 8-10 minut). Gotowe naleśniki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem, udekoruj miętą lub melisą.
Słodkie racuchy z rodzynkami
Czasami proste pomysły okazują się najtrafniejsze. Słodkie racuchy z rodzynkami to ciekawa wariacja na temat tradycyjnych domowych racuchów. Wystarczy dodać kilka dekagramów rodzynek, aby urozmaicić racuchy. UWAGA! Danie może wzbudzać kontrowersje wśród przeciwników rodzynek!
Składniki:
- mąka - 3 szklanki
- jajko - 2 sztuki
- drożdże - 2 dekagramy
- kostka margaryny do pieczenia - 5 dekagramów
- cukier - 3 łyżki
- letnie mleko - 250 mililitrów
- rodzynki - 10 dekagramów
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę. W osobnej misce rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru i 1/2 szklanki mleka. Wlać do mąki, wbić 2 jajka i dodać resztę cukru, mleka, stopioną kostkę margaryny i rodzynki. Zarobić jednolite, pulchne ciasto i odstawić je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min. Rozgrzać olej, odcinać łyżką kawałki ciasta, smażyć z obu stron do pojawienia się złotego koloru. Osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub z przecierem jabłkowym.
Tosty francuskie na słodko
Tosty francuskie na słodko staną się idealną przekąską na słodko, która na pewno doskonale wpasuje się w gust twojego dziecka.
Składniki:
- pieczywo tostowe, kromki - 8 sztuk
- jajka - 2 sztuki
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
- śmietanka 18% - 3 łyżki
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- cukier puder
- dżem pomarańczowy
- cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
W misce dokładnie wymieszaj jajka z cynamonem, cukrem i śmietanką. Na rozgrzanej patelni na Ramie smaż kromki chleba tostowego zanurzonego wcześniej w masie jajecznej. Kromki smaż na złoty kolor z obu stron. Tosty podawaj oprószone cukrem pudrem np. z dżemem pomarańczowym.
Więcej przepisów na posiłki dla swoich pociech
Więcej przepisów na desery dla dzieci, szybkie obiady dla dzieci, urodzinowe przekąski znajdziesz na naszej stronie