Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

4 nieznane Ci przepisy, które zachwycą Twoje dziecko

Dodano:

Gotowanie dla dzieci to spore wyzwanie. Niejednokrotnie trzeba nieźle się nagimnastykować, aby podbić żołądki naszych pociech. W końcu danie nie tylko powinno doskonale smakować, ale również (a może przede wszystkim) pięknie się prezentować. Tych kilka prostych przepisów przekona cię, że gotowanie dla milusińskich to dziecinna igraszka!

Frytki z marchewki

Dzieci uwielbiają frytki! Niestety skąpane w oleju i przepełnione węglowodanami krojone ziemniaczki to nie zawsze odpowiedni posiłek. Frytki z marchewki będą doskonałą alternatywą.

Składniki:

  • marchew - 800 gramów
  • miód - 1 łyżka
  • imbir - 0.5 łyżeczki
  • cynamon - 0.5 łyżeczki
  • chili - 0.5 łyżeczki
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • wiórki kokosowe - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Marchew pokrój w słupki długością i grubością przypominające frytki. Otrzyj skórkę z pomarańczy. W misce pomieszaj oliwę miód, imbir, chili, cynamon, skórkę z pomarańczy, wiórki kokosowe. Dodaj marchewkę do marynaty. Wymieszaj. Kawałki marchwi oblepione przyprawami ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180o C piekarnika na 30 minut.

frytki-z-marchewki.jpg


Tropikalne naleśniki z bananami

Naleśniki i banany to doskonałe połączenie zawierające w sobie dużo energii. Ten wariant potrawy na pewno przypadnie do gustu twojemu dziecku.

Składniki:

  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • olej - 30 mililitrów
  • woda mineralna - 0.3 szklanek
  • cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
  • cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia
  • nadzienie
  • banany - 4 sztuki
  • mleko kokosowe - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • cukier puder - 1 łyżeczka
  • masło - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto: w naczyniu wymieszaj jaja z cukrem, dodaj mleko, wodę, olej, cynamon, szczyptę soli oraz mąkę – wszystko zmiksuj razem, a następnie na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki. Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry. W rondelku rozpuść miód, dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień – gdy płyn nieco zgęstnieje, dodaj pokrojone banany i duś jeszcze chwilę. Odcedź i pozostaw powstały sos. Na rozłożone naleśniki nakładaj banany i zwiń w rulony. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i ułóż w nim naleśniki – wierzch posyp resztą (pokrojonego, pokruszonego) masła, przykryj naczynie i zapiecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni (około 8-10 minut). Gotowe naleśniki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem, udekoruj miętą lub melisą.

tropikalne-nalesniki-z-bananami.jpg


Słodkie racuchy z rodzynkami

Czasami proste pomysły okazują się najtrafniejsze. Słodkie racuchy z rodzynkami to ciekawa wariacja na temat tradycyjnych domowych racuchów. Wystarczy dodać kilka dekagramów rodzynek, aby urozmaicić racuchy. UWAGA! Danie może wzbudzać kontrowersje wśród przeciwników rodzynek!

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • jajko - 2 sztuki
  • drożdże - 2 dekagramy
  • kostka margaryny do pieczenia  - 5 dekagramów
  • cukier - 3 łyżki
  • letnie mleko - 250 mililitrów
  • rodzynki - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę. W osobnej misce rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru i 1/2 szklanki mleka. Wlać do mąki, wbić 2 jajka i dodać resztę cukru, mleka, stopioną kostkę margaryny i rodzynki. Zarobić jednolite, pulchne ciasto i odstawić je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min. Rozgrzać olej, odcinać łyżką kawałki ciasta, smażyć z obu stron do pojawienia się złotego koloru. Osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub z przecierem jabłkowym.

slodkie-racuchy-z-rodzynkami.jpg


Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko staną się idealną przekąską na słodko, która na pewno doskonale wpasuje się w gust twojego dziecka.

Składniki:

  • pieczywo tostowe, kromki - 8 sztuk
  • jajka - 2 sztuki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
  • śmietanka 18% - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier puder
  • dżem pomarańczowy
  • cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

W misce dokładnie wymieszaj jajka z cynamonem, cukrem i śmietanką. Na rozgrzanej patelni na Ramie smaż kromki chleba tostowego zanurzonego wcześniej w masie jajecznej. Kromki smaż na złoty kolor z obu stron. Tosty podawaj oprószone cukrem pudrem np. z dżemem pomarańczowym.

tosty-francuskie-na-slodko.jpg

Więcej przepisów na posiłki dla swoich pociech

Więcej przepisów na desery dla dzieci, szybkie obiady dla dzieci, urodzinowe przekąski znajdziesz na naszej stronie

www.silesia.info.pl

Ładowanie Rozmowy