Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Salmonella w mięsie drobiowym sprzedawanym w sieci sklepów Biedronka i Lidl

Dodano: , źródło: GIS

Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterie Salmonella w mięsie drobiowym sprzedawanym w sieci sklepów Biedronka i Lidl. W związku z tym GIS wycofuje z obrotu określone partie produktów.


Wycofane mięso z Biedronki

W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka.

  • Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G
  • Numer partii: 2272003053
  • Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021
  • Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn

- Zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie, po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie sznycel z fileta z kurczaka nr partii 2272003053 rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego - czytamy w ostrzeżeniu GIS. 


Wycofane mięso z Lidla

Inspekcja Weterynaryjna wykryła także Salmonella z grupy O:9 w 4 z 5 próbek mięsa mielonego z fileta kurczaka.

  • Nazwa produktu: Mięso mielone z fileta kurczaka 400G
  • Numer partii: 2261003858
  • Termin przydatności do spożycia: 04.03.2021
  • Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
  • Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne

- Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno oraz wydał decyzję nakazującą wycofanie produktu Mięso mielone z fileta kurczaka 400G nr partii 2261003858  termin przydatności do spożycia: 04.03.2021r. z obrotu - czytamy w ostrzeżeniu GIS. 

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Ładowanie Rozmowy