Dodano:
Czas czytania: 4 min.

Pan Babcia – Michał z kanału Antyki swoją autentycznością podbija Polskę!

Z pewnością słyszeliście już co nieco o Panu Babci! Michał Froehlich to 23-letni mieszkaniec Rybnika, który prowadzi kanał Antyki. Michał gotuje tradycyjne śląskie potrawy, w prawdziwie śląskiej kuchni – i w fartuchu, który wielu z nas kojarzy się z ukochaną babcią!

Godo i warzy

Cała Polska słyszała już o Panu Babci, czyli o 23-letnim Michale, mieszkańcu Rybnika. Jego kariera rozpoczęła się całkowicie przypadkiem – w domowym zaciszu kisił ogórki i kapustę, gotował bigos i inne potrawy, gdy nagle kuzyn zaproponował, że nagra, jak Michał gotuje. Nagranie trafiło do sieci i stało się hitem. Kulinarne poczynania Michała, ubranego w fartuch i gotującego w tradycyjnej, śląskiej kuchni, można śledzić na TikToku „Antyki” i Facebooku o tej samej nazwie.

Po czym rozpoznać Pana Babcię? Charakterystycznym fartuchu, wyjątkowym wystroju sprzed lat znanym z wielu śląskich domów oraz śląskiej godce!

Na początku myślałem, że to AI. Zresztą, doszliśmy do strasznego momentu w historii ludzkości, kiedy nie wiadomo już, co jest wygenerowane przez AI, a co ludzkie. Wysłałem prośbę o kontakt, ale się długo nie odzywał. No to AI – myślę – na pewno nie istnieje. No bo niemożliwe, żeby ktoś taki istniał. Ale 27 października przychodzi odpowiedź, podał numer – dzwonię. Odbiera człowiek! „Pan babcia” – czyli 23-letni Michał Froehlich z Rybnika. Fizycznie z Rybnika, bo mentalnie z innego wymiaru. Dawno, podkreślam, dawno nie spotkałem osoby, która żyłaby tak szczerze w równoległej rzeczywistości, kochała tę rzeczywistość i miała taką siłę przebicia, że inni również zaczęli ten jego świat kochać – pisze Damian Maliszewski, dziennikarz pochodzący z Rybnika.

Po pierwsze – autentyczność

Czym Pan Babcia urzekł widzów z całej Polski? Swoją autentycznością! Michał nikogo nie udaje – lubi gotować, a wystrój rodem z lat 70-80., który widzimy na krótkich filmikach, jest prawdziwym wystrojem jego domu. Michał pasję do gotowania wyniósł z domu, podpatrując, jak gotują jego babcie. Teraz pokazuje tradycyjną, śląską kuchnię w sieci… i w telewizji!

10 listopada Pan Babcia wystąpił w Dzień Dobry TVN, gdzie na żywo przygotował rosół, rolady, kluski śląskie, modrą kapustę oraz szpajzę. Jak odebrali go widzowie? Byli zachwyceni szczerością młodego kucharza z Rybnika, przywiązanego do lokalnych tradycji i kultury.

Nowe treści tworzone przez Pana Babcię możecie znaleźć na TikToku, Facebooku i YouTube o nazwie „Antyki”!

Autor
Magdalena Świerczek

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe