Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Kremowa zupa z kurek

Składniki:

* porcja rosołowa - 500 gramów
* Rosół z kury - 2 sztuki
* świeże kurki - 200 gramów
* średniej wielkości ziemniaki - 4 sztuki
* pietruszka - 1 sztuka
* cebula - 1 sztuka
* ciemne piwo - 100 mililitrów
* Majeranek - 1 łyżka
* Ziele angielskie - 4 ziarna
* Pieprz czarny ziarnisty - 5 ziaren
* śmietana 22% - 0.5 szklanek
* pęczek szczypioru - 1 sztuka
* seler - 0.5 sztuk


Sposób przygotowania:

Ugotuj bulion z porcji rosołowej, przypraw oraz warzyw. Następnie odcedź go. Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i dodaj do odcedzonego bulionu. Umyj kurki, po czym dodaj je do wywaru wraz z kostkami rosołowymi oraz majerankiem. Gotuj całość do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Dolej do zupy piwo oraz śmietanę i mocno ją podgrzej. Podawaj porcje zupy, na talerzach, udekorowaną siekanym szczypiorkiem.
Ładowanie Rozmowy