Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Wegańskie burgery

Składniki:

* burgery:
* komosa ryżowa biała - 200 gramów
* Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
* czerwona fasola w puszce - 250 gramów
* buraki - 1 sztuka
* marchewka - 1 sztuka
* jarmuż - 100 gramów
* płatki owsiane - 150 gramów
* Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
* Mieszanka ziół i przypraw Węgierska z papryką Knorr - 1 łyżka
* do dekoracji:
* bułeczki do burgerów z sezamem - 5 sztuk
* Majonez Hellmann's Vegan - 2 łyżki
* czerwona cebula - 80 gramów
* dojrzałe awokado - 1 sztuka
* pomidory - 3 sztuki
* sałata - 80 gramów


Sposób przygotowania:

Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Jarmuż umyj, porwij na drobniejsze listki i zblanszuj. Buraka oraz marchew zetrzyj na tarce, a fasolkę odcedź. Za pomocą ubijaka do puree ziemniaczanego rozgnieć fasolkę z ugotowaną komosą. Dodaj starte warzywa, zblanszowany jarmuż, płatki owsiane, przyprawy Knorr i całość dokładnie wymieszaj. Z masy warzywnej uformuj w dłoniach burgery dopasowane wielkością do bułek. Odstaw je do lodówki na 15 minut. Teraz smaż burgery na patelni teflonowej przez 5-7 minut . Czerwoną cebulę pokrój w piórka, awokado obierz i pokrój w paski, pomidory pokrój na plasterki, sałatę porwij, a bułki przekrój na pół. Bułki posmaruj wegańskim majonezem, połóż wszystkie dodatki, smażone kotlety i podawaj.
Ładowanie Rozmowy