Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Wegańska zupa buraczana z orzechami

Składniki:

* burak średniej wielkości - 6 sztuk
* włoszczyzna - 1 pęczek
* Rozmaryn z Maroko Knorr - 2 łyżki
* olej - 6 łyżek
* musztarda Dijon - 1 łyżka
* ząbek czosnku - 1 sztuka
* orzechy nerkowca - 120 gramów
* ocet jabłkowy - 1 łyżka
* żurawina ze słoika - 2 łyżki
* sól morska - 1 łyżka


Sposób przygotowania:

Buraki umyj, osusz, skrop olejem, solą morską oraz rozmarynem Knorr. Zwiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 1,5h. W garnku zagotuj 1,5l wody. Dodaj warzywa i ugotuj wywar. Buraki po upieczeniu lekko wystudź, obierz z skórki, pokrój drobno i dodaj do wywaru. Zupę dopraw, musztardą, octem, żurawiną, czosnkiem, zagotuj i zmiksuj na gładki krem. Orzechy lekko spraż na patelni i podawaj posypane na zupie.
Ładowanie Rozmowy