Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Pełnoziarniste kanapki z pastą z bakłażana

Składniki:

* pieczywo pełnoziarniste, kromki - 8 sztuk
* Rama 100% Roślinna - 20 gramów
* duży bakłażan - 1 sztuka
* mała papryczka chilli - 1 sztuka
* cebula biała - 1 sztuka
* czosnek główka - 1 sztuka
* kolendra świeża - 1 pęczek
* sezam biały - 1 łyżka
* sok z 1/2 cytryny - 25 mililitrów
* sól do smaku
* Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr


Sposób przygotowania:

Bakłażana, chilli, cebulę oraz całą główkę czosnku zawiń w aluminiowa folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C na 20 min. Kolendrę pokrój drobno, a sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni. Upieczone warzywa obierz ze skóry i drobno posiekaj lub zmiksuj, przełóż do miski, dodaj kolendrę, sok z cytryny i dopraw do smaku. Dokładnie wymieszaj. Kromki pieczywa posmaruj margaryną, następnie nałóż przygotowaną pastę. Wierzch kanapek posyp sezamem, udekoruj listkami kolendry i podawaj.
Ładowanie Rozmowy