Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Wiosenna sałatka z jajkiem

Składniki:

* świeży łosoś - 200 gramów
* Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr - 1
* opakowanie
* pomidory koktajlowe - 10 sztuk
* jajko przepiórcze - 8 sztuk
* sałata lodowa - 0.25 sztuk
* sałata radicchio - 0.5 sztuk
* kiełki słonecznika - 1 garść
* zrębki drewniane do wędzenia - 2 łyżki
* skórka otarta z połowy cytryny
* sól morska - 1 szczypta
* sok z limonki - 3 łyżki
* oliwa z oliwek - 4 łyżki


Sposób przygotowania:

Filet z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp solą i skórką z cytryny. Na suchą patelnię wysyp drewniane zrębki i połóż kratkę. Patelnię podgrzewaj do momentu, gdy zrębki zaczną się lekko dymić – na kratce ułóż łososia, patelnię przykryj i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie patelnię odkryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu rybę wystudź. Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz, pokrój na połówki. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z oliwa i sokiem z limonki. Sałaty wymieszaj z kiełkami słonecznika, dodaj pomidorki i przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki rozłóż połówki jajka oraz kawałki ryby porwane w ręku. Sałatkę polej przygotowanym sosem, podawaj z grzankami.
Ładowanie Rozmowy