Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu

Składniki:

* piersi z kurczaka - 400 gramów
* szpinak świeży - 400 gramów
* kawałek świeżego imbiru - 10 gramów
* Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
* słodki sos sojowy - 50 mililitrów
* natka kolendry - 1 pęczek
* olej sezamowy (ewentualnie oliwa z oliwek) - 50 mililitrów
* Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 1 sztuka
* olej roślinny - 150 mililitrów
* ziarna sezamu lub słonecznika - 100 gramów
* grzyby np. shitake, boczniaki lub pieczarki - 200 gramów
* czerwona cebula - 1 sztuka


Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oczyść z żył i przerostów, rozetnij wzdłuż na dwie cieńsze części. W misce wymieszaj kostkę rosołową z trzema łyżkami oleju i dodaj część posiekanej natki kolendry. W tak przygotowanej marynacie zanurz piersi z kurczaka. Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz – piersi tuż przed smażeniem obtocz w ziarnie sezamowym. Smaż mięso po około 4 minuty z każdej strony. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni obsmaż pokrojone w plastry grzyby. Sos sałatkowy wymieszaj ze słodkim sosem sojowym i startym korzeniem imbiru. Dodaj olej sezamowy. Szpinak umyj, osusz i odetnij końcówki. Tak przygotowane listki wymieszaj z dressingiem, pokrojoną w plastry czerwoną cebulą i podsmażonymi grzybami. Rozłóż na talerze. Sałatkę podawaj z kurczakiem. Do tego dania warto dodać płaty marynowanego imbiru i udekorować je ziarnami sezamu.
Ładowanie Rozmowy