Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych

Składniki:

* rukola liście - 250 gramów
* pomidory koktajlowe - 200 gramów
* ser gouda - 200 gramów
* Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie
* oliwa z oliwek - 5 łyżek
* ząbek czosnku - 1 sztuka
* kajzerki (mogą być lekko czerstwe) - 2 sztuki
* szczypiorek - 0.5 pęczków



Sposób przygotowania:

Czosnek rozetrzyj na miazgę i połącz z oliwą (3 łyżki). Kajzerki pokrój w kostkę pół centymetra na pół , pomieszaj z oliwą (2 łyżki) i czosnkiem. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na około 10 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika, aż zrobią się złociste i chrupiące. Możesz też smażyć je na patelni. W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy włoski z oliwą i wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szczypior drobno posiekaj, ser pokrój w cienkie, długie na 2-3 cm słupki. Pomidorki umyj, przekrój na cztery części, umieść w misce z sosem, dodaj porwane listki rukoli, szczypior i plastry sera, całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną grzankami z wierzchu.

Ładowanie Rozmowy