Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Tropikalne naleśniki z bananami

Składniki:

* mleko - 1 szklanka
* jajka - 2 sztuki
* mąka pszenna - 1.5 szklanek
* olej - 30 mililitrów
* woda mineralna - 0.3 szklanek
* cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
* Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta
* sól - 1 szczypta
* tłuszcz do smażenia
* nadzienie
* banany - 4 sztuki
* mleko kokosowe - 1 szklanka
* miód - 2 łyżki
* cukier puder - 1 łyżeczka
* masło - 2 łyżki


Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto: w naczyniu wymieszaj jaja z cukrem, dodaj mleko, wodę, olej, cynamon, szczyptę soli oraz mąkę – wszystko zmiksuj razem, a następnie na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki. Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry. W rondelku rozpuść miód, dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień – gdy płyn nieco zgęstnieje, dodaj pokrojone banany i duś jeszcze chwilę. Odcedź i pozostaw powstały sos. Na rozłożone naleśniki nakładaj banany i zwiń w rulony. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i ułóż w nim naleśniki – wierzch posyp resztą (pokrojonego, pokruszonego) masła, przykryj naczynie i zapiecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni (około 8-10 minut). Gotowe naleśniki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem, udekoruj miętą lub melisą.
Ładowanie Rozmowy