Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Herbaciane lody sorbetowe

Składniki:

* Herbata Lipton o smaku owoców leśnych - 2 sztuki
* miód - 4 łyżki
* sok z jednej cytryny
* maliny - 100 gramów
* kiwi - 3 sztuki
* cynamon - 1 szczypta
* świeży starty imbir - 1 łyżeczka


Sposób przygotowania:

Herbatę zalej dwoma szklankami wrzącej wody przykryj, odstaw na 1 minutę, tak aby herbata dobrze się zaparzyła. Herbatę połącz z sokiem z cytryny i miodem. Odstaw do ostygnięcia. Jeśli uznasz, że herbata jest mało słodka możesz dodać więcej miodu. Zimną już herbatę podziel na trzy części. Jedną zmiksuj z malinami i wlej w na dno kubeczków na wysokość około dwóch centymetrów. Druga część herbaty zmiksuj z kiwi, powstały „sos” wlej powoli na malinową warstwę pozostawiając miejsce na trzecią warstwę. Czystą herbatę zmiksuj w blenderze ze szczyptą cynamonu i imbirem. Herbatę wlej do kubków po łyżce. Tak aby nie pomieszać składników. Do środka każdego kubeczka włóż słomkę. Herbatę odstaw na 12 godzin do zamrażalki do czasu aż lody dobrze zamarzną. Zmrożone już lody podawaj wyjęte z kubeczków.
Ładowanie Rozmowy