Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Kruche gwiazdki

Składniki:

* mąka pszenna - 30 dekagramów
* margaryna do pieczenia - 200 gramów
* cukier brązowy - 10 dekagramów
* cukier waniliowy - 1 opakowanie
* masa kajmakowa - 0.5 opakowań
* Połówki orzechów włoskich do dekoracji


Sposób przygotowania:

Margarynę wyjąć z lodówki, ogrzać w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekaną margarynę, cukier, cukier waniliowy. (Ewentualnie gdyby ciasto było zbyt suche, dodać 1 jajko). Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię, wstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjąc odcinać po kawałku ciasta, rozwałkować, wycinać foremką gwiazdki. Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Po upieczeniu na środku każdej gwiazdki nałożyć łyżeczką masę kajmakową i ułożyć połówkę orzecha.
Wskazówki pieczenia:
20 minut 180 °C
Ładowanie Rozmowy