Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Cynamonowe zawijańce

Składniki:

ciasto
* mleko półtłuste - 300 mililitrów
* margaryna do pieczenia - 125 gramów
* mąka - 700 gramów
* suszone drożdże - 7 gramów
* drobny cukier - 100 gramów
* średnie jajko - 1 sztuka
* nadzienie
* skórka z 1 cytryny
* mielony cynamon - 3 łyżeczki
* żurawina - 125 gramów
* posiekane migdały - 50 gramów
* średnie jajko - 1 sztuka
* cukier kryształ lub Demerara - 60 gramów


Sposób przygotowania:

Rozpuść margarynę w rondelku na małym ogniu. Dodaj mleko i podgrzej do letniej temperatury. W osobnej misce dokładnie połącz 650 g mąki z drożdżami. W celu przygotowania rozczynu dodaj cukier, jajko i roztopioną Kasię z mlekiem i za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami ucierającymi (hakowymi) mieszaj do otrzymania konsystencji ciasta. Rozczyn przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Piekarnik nagrzej do 220°C (piekarnik z termoobiegiem – do 200°C, oznaczenie piekarnika – 7). Jeśli rozczyn za bardzo się klei, dodaj do niego pozostałe 50 g mąki, a następnie równomiernie rozwałkuj ciasto, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 1 cm. Rozsyp po powierzchni ciasta mieszankę z żurawiny, cynamonu, migdałów i skórki z cytryny. Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na plastry o szerokości 2 cm. Ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzep jajko, posmaruj nim bułeczki i posyp cukrem kryształem. Piecz przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru.
Wskazówki pieczenia:
15 minut 220 °C
blacha wyłożona papierem dobpieczenia
Ładowanie Rozmowy