Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Serowe Risotto

Składniki:

* ryż do risotto arborio - 2 szklanki
* Sos Spaghetti 4 sery z brokułami - 1 opakowanie
* szalotki - 2 sztuki
* czosnek ząbki - 2 sztuki
* natka pietruszki - 0.5 pęczków
* niebieski ser pleśniowy - 50 gramów
* starty parmezan - 50 gramów
* bulion - 1 litr
* oliwa - 0.5 szklanek


Sposób przygotowania:

Szalotki i czosnek posiekaj. Następnie zeszklij je na oliwie. Wsyp ryż i całość smaż, aż ziarna zrobią się szkliste. Teraz wlej bulion tak, aby przykrył ryż. Gotuj powoli, aż ryż wchłonie bulion, dolewając go co jakiś czas. Po około 15 minutach, gdy ryż będzie już miękki, połącz sos z pozostałym bulionem. Wlej płyn do ryżu i dodaj również starty ser parmezan oraz pleśniowy. Mieszaj powoli drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki i przelej porcję risotto do głębokiego talerza. Powinno być gęste i lejące się. Podawaj natychmiast.
Ładowanie Rozmowy