Bliżej Śląska, bliżej Twoich spraw

Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym

Składniki:

* łosoś filety (po 180 g każdy) - 4 sztuki
* Esencja do sosu pieczeniowego jasnego - 1 sztuka
* sok z pomarańczy - 250 mililitrów
* skórka z 1 cytryny
* cebula - 1 sztuka
* imbir świeży starty - 1 łyżeczka
* miód - 1 łyżka
* Pieprz czarny - 1 szczypta
* oliwa - 2 łyżki


Sposób przygotowania:

Filety łososia skrop oliwą, posyp otartą skórką z cytryny i oprósz pieprzem. Następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku – czas pieczenia ok. 8-10 minut. W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj imbir. Wlej sok pomarańczowy, dodaj miód oraz Esencję do sosu, dzięki której sos będzie odpowiednio gęsty i idealnie doprawiony i rozmieszaj ją. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos 3 minuty. Upieczone filety nałóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Podawaj z ryżem i chrupiącą sałatą.
Ładowanie Rozmowy